Air festival

Musiktävlingar

Under början av 2000-talet och fram till dags dato har antalet musik- och talangjaktstävlingar som anordnas och visas i tv-format ökat explosionsartat. Det kanske mest kända av dem är Idol, som 2004 med sin första säsong gjorde succé i de svenska tv-sofforna. Efter ett par års uppehåll är programmet nu tillbaka i tablån och en ny Idolvinnare ska under hösten 2013 utses.Det finns flera olika format av talangjaktstävlingar som tagit sig plats i tv-rutan, vissa mer eller mindre framgångsrika sett tittarmässigt, men det går att konstatera att det är smarta koncept med en stundtals oemotståndlig dramaturgi. För vem kan glömma auditions så som till exempel denna från den brittiska motsvarigheten till svenska Talang, (Britain’s got talent), där Susan Boyle, en medelålders kvinna från Skottland som redan innan hon öppnat munnen nederlagtippats och himlats med ögonen åt. När hon sedan chockat hela publiken inklusive de tre domarna med sin underbara version av låten ”I dreamed a dream” från musikalen Les Miserables, så yttrade domaren Pierce Morgan de ytterst passande orden ”no one is laughing now”, ingen skrattar nu. Dramaturgi i världsklass helt enkelt, och det finns mängder av dessa vackra historier, här nedan kommer en ytterligare, denna gång från Australien.

Beviset för dess popularitet

Ett ordentligt tecken på att denna typ av underhållningstävlingar slagit rot ordentligt och blivit folkliga är då stora spelbolag medelst sina oddsspel på sport, också har med dessa tävlingar att lägga spel på. Spelbolaget Betsson har redan nu, strax innan årets upplaga av Idol startat, lagt ut flertalet spel på tävlingen. Detsamma brukar gälla för andra tävlingar så som Melodifestivalen – kanske inte helt oväntat.

Vinnare

Som sagt så är det Idol som blivit det mest framgångsrika formatet, även om andra program som Talang, The Voice och så vidare, också haft fina tittarsiffror. Under åren har man således också utsett ett antal vinnare, samt de som kommit på andraplatsen, vilket ibland sagts vara mer fördelaktigt då de inte blivit bundna till att släppa en färdigskriven skiva med det förutbestämda skivbolaget. Hursomhelst så kommer här ett axplock på några som lyckats även efter tv-kamerorna slocknat:

  • Darin Zanyar – Blev Darin med svenska folket under första säsongen av Idol, 2004. Har med åren blivit en etablerad artist med snudd på folkkär, vilket han definitivt blev i och med sitt deltagande i tv-programmet ”Så mycket bättre”.
  • Måns Zelmerlöw – Varken vann eller kom tvåa i Idol, men kan väl ändå sägas ha lyckats – leder man Allsång på Skansen så har man lyckats.
  • Agnes Carlsson – Vann Idol 2005 och har under artistnamnet Agnes, blivit en av Sveriges främsta musikexporter inom popgenren.